- Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı
- Yer Bilimleri Mühendisliği Anabilim Dalı
- Acil Durum ve Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
Türkiye toprakları deprem aktivitesinin yüksek olduğu bir coğrafyadadır. Bu aktivitenin en büyük etmenleri olan Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Fay Zonları hem ürettiği deprem büyüklükleri açısından hem de Türkiye nüfusunun ve sanayisinin önemli bir yüzdesini etkilemesi bakımından dikkate alınması gereken bir tehlike ve tehdittir. 1939 ve 2011 yıllarında yıkıcı depremler ile sarsılan Erzincan ilinde açılan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Deprem Teknolojileri Enstitüsü (EBYU-DTE) deprem, yer bilimleri, acil durum ve afet yönetimi ve depreme dayanıklı yapı (Bina, Fabrika, Köprü, Santral, Baraj vb.) tasarımı ve teknolojileri konusunda, deneysel ve kuramsal alanda AR-GE faaliyetlerinde bulunacak olup, Öğretim Üyesi kadrosu ile bilimin Deprem Mühendisliği, Yer Bilimleri Mühendisliği ve Acil Durum ve Afet Yönetimi alanlarında önemli katkılar oluşturmayı planlamaktadır. Bu çalışmaların güncel bilgi birikimine katkısının yanında Ülkemiz Deprem Yönetmeliklerinin yenilenmesine ve/veya oluşturulmasına katkı sağlayacak düzeyde olması kuruluş hedeflerimizden bir tanesidir.
Hedeflediğimiz bilgi birikiminin bu konuda özelleşmek isteyen Mühendisler üzerinden toplumun her kademesine aktarılması, bilginin yayılabilmesi için temel unsurdur. Enstitümüze kayıt yaptıracak öğrenciler farklı Anabilim Dallarından da dersler alabilecek olup inter-disipliner çalışabilecektir.
Orta vadede EBYU-DTE Anabilim Dalları hem deneysel hem de kuramsal alanda AR-GE hedefleri ile uyumlu altyapılar oluşturulacaktır. Bu altyapılar sayesinde ülkemizin ve bölgenin deprem ile ilgili her türlü eğitim, araştırma ve teknoloji ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar planlanmıştır.
Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı’nın orta vadeli hedefleri: Depreme dayanıklı alt yapı ve üst yapı tasarımını amaçlayan her türlü deneysel ve kuramsal araştırmaların yürütülmesi; Depremin alt yapı ve üst yapı üzerindeki etkilerinin incelenmesi ve değerlendirilmesine yönelik olarak saha ölçüm sistemlerinin kurulması, takip edilmesi ve yine depremin etkilerinin incelenmesine yönelik deneysel kurguların oluşturularak EBYU-DTE laboratuvarlarında test edilmesi; Mevcut yapı stoğunun deprem performansının ve olası depremlerde hasar dağılımı ile hasar seviyesini öngörecek modellerin yapı ve zemin parametrelerini kullanarak oluşturulmasını sağlayacak çalışmaların yapılması; İlgili kamu birimleri ile hasar senaryolarının geliştirilmesi; Deprem Mühendisliği kapsamındaki bütün kuramsal alanlarda yöntemlerin geliştirilmesi veya mevcut yöntemlerin yeniden değerlendirilmesi konusunda çalışmaların yapılması; Depremlerde alt ve üst yapı sistemlerinin performanslarının iyileştirilmesi ve hasarlarının azaltılması amacıyla her türlü sismik sönümlendirici, sismik izolatör, sismik yük azaltıcı cihazların geliştirilmesi ve test edilmesi şeklindedir.
Yer Bilimleri Mühendisliği Anabilim Dalı, depremlerin oluşumu, Jeolojik, Jeofizik ve Jeodezik ölçümler ile faylanma ve yer değiştirmenin incelenmesi, yer ve uzay ölçümleri ile sismik aktiviteyi oluşturan her türlü etkinin ve sonuçlarının ölçümü ve tespiti, bölgesel ve ulusal ölçekte kuvvetli yer hareketi ölçüm sisteminin oluşturulması ve yönetilmesi hedefleri doğrultusunda eğitim ve araştırma yapmayı planlamaktadır.
EBYÜ-Deprem Teknolojileri Enstitüsü (DTE) Yer Bilimleri Mühendisliği Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans çalışmaları ile hem bu alanda yetişmiş insan gücünün oluşturulmasına katkı sağlamayı hem de bu konuda araştırmacıların yetiştirilmesini sağlamayı amaçlamaktadır. EBYU-DTE bu alanda kendi bünyesindeki araştırmacı ve akademisyenler yanında yurtiçi ve yurtdışı Öğretim Üyesi kaynağını da harekete geçirecektir. Benzer Enstitüler ve Kamu kurum ve kuruluşlarındaki Doktora derecesine sahip profesyonel araştırmacılar tüm Anabilim Dallarımız için paydaşlarımız olarak öngörülmüştür.
Acil Durum ve Afet Yönetimi Anabilim Dalı’nın yurt içi ve yurt dışında ilgili ağlara entegrasyonunun sağlanması önemlidir. Deprem öncesi hazırlıkların ulaştırmadan, sağlık hizmetlerine, lojistikten bilgi teknolojilerinin sürekliliğine ve farkındalık eğitimlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsadığı dikkate alındığında acil durumun ve afetin yönetimi için gerekmesi durumunda ihtiyaç duyulabilecek her türlü kimya, biyoloji, sağlık ve ölçüm laboratuvarları ile sağlık ve kurtarma kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve Kamu kurum ve kuruluşları ile ortak çalışmalar yürütmek, kitlesel etki oluşturabilecek insan veya doğa kaynaklı her türlü afetin önceden tarifini ve alınabilecek öncesi-sonrası önlemlerini tanımlayabilmek ve ilgili paydaşlarımızla birlikte afetin her türünü tanımlayan, çözüm önerileri ve müdahale yöntemleri geliştirebilen, uygulayabilen uzmanların yetişmesine katkı sağlamaktır.