Enstitümüz Öncülüğünde 9 Üniversiteden Araştırmacılar ile Edremit Havzası’ndaki Sismik Hareketlerin Zemin Üzerindeki Etkileri Araştırılıyor. Enstitümüzün Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eren Pamuk Anadolu Ajansına Açıklamalarda Bulundu

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Deprem Teknolojileri Enstitüsü koordinatörlüğünde yürütülen TÜBİTAK 1001 destekli projede, Edremit Ovası ve çevresindeki yerel zemin etkilerinin belirlenmesine yönelik saha çalışmaları devam etmektedir. Projede, jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendisliği alanlarından araştırmacıların katılımıyla 9 farklı üniversitenin iş birliği sağlanmaktadır.

Balıkesir ili sınırlarında yer alan Edremit, Burhaniye ve Havran ilçelerini kapsayan bölgede, yüzeysel aktif fay hatları detaylı şekilde incelenmekte; yüksek çözünürlüklü topoğrafik veriler, ortofoto görüntüler ve yaklaşık 1000 noktadan elde edilen jeofizik ölçümler doğrultusunda üç boyutlu yer altı modellemeleri gerçekleştirilmektedir. Bu verilerle, deprem dalgalarının havza içerisindeki davranışları frekans temelli olarak analiz edilmektedir.

Enstitümüz öğretim üyesi Doç. Dr. Eren Pamuk, proje kapsamında yürütülen çalışmalara ilişkin Anadolu Ajansı’na değerlendirmelerde bulunmuş; Edremit Havzası’nın sahip olduğu aktif fay hatlarının potansiyel sismik risklerine dikkat çekmiştir. Pamuk, elde edilen bulgularla deprem sırasında zeminde meydana gelebilecek büyütme etkilerinin ve rezonans davranışlarının önceden öngörülebileceğini vurgulamıştır.

Kuzey Anadolu Fayı Hattı üzerinde bulunan Yedisu Fay Segmenti’nin kırılmasıyla en çok etkilenecek alanlardan birisi de Erzincan Havzası olduğunu anlatan Pamuk, EBYÜ bünyesinde Erzincan’da deprem risklerinin azaltılması için de saha çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi.

Pamuk, Erzincan Havzası’nın 3 boyutlu jeofizik tomografisini çekerek zemin dayanım özelliklerini araştırmaya başlayacaklarını söyleyerek, “Beklenen olası Yedisu depreminin Erzincan zeminlerindeki davranışını bilimsel çalışmalarla önceden analiz edeceğiz. Böylelikle deprem dalgalarının hangi bölgelerde büyüyeceği ve olası büyük depremin süresinin hangi bölgelerde daha uzun süreceğini tespit edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Haberin devamı için tıklayınız.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email