Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
Deprem Teknolojileri Enstitüsü
Basında Yer Alan
“Erzincan’da Keşfedilen Magma Odaları”
Haberleri ile İlgili Değerlendirme
24.02.2025
Doğu Anadolu coğrafyası oluşumundan bugüne Kuzey Anadolu Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu, gibi ana fay hatlarının yanı sıra sönmüş bir çok volkan kalderası ve günümüzde aktif volkan sınıfında bulunan volkanları ile kompleks yapıya sahiptir. Yapılan yeriçi görüntüleme ve modelleme çalışmalarında Sismik Tomografi, Manyetotellürik yöntem ve diğer görüntüleme yöntemleri kullanılarak üst kabukta (0 – 15 km) derinliklerde düşük sismik hız, yüksek Vp/Vs oranına sahip noktalar belirlenebilir ve bu alanlar yüzeyde bulunan volkanik yapılar ile ilişkilendirilebilir.
Yapılan son bilimsel çalışmalarda Erzincan ve civarında volkaniklerle ilişkili olarak batıya göç etmiş olası magma çemberinin olduğu ve volkanik aktivite oluşturacağı yönünde bilimsel çalışmaların yapıldığı bilinmektedir. Bu çalışmaların güncel volkanizmaya sahip Erzincan ili civarı için detaylandırılması ve farklı yer bilimsel veriler ile desteklenmesi gerekmektedir.
Erzincan Havzası ve çevresindeki son 15 yıllık deprem aktivitesi ve güncel sismik aktivite incelendiğinde, yakın zamanda meydana gelebilecek volkanik bir patlamanın öncüsü olabilecek türde sismik bir anomali olmadığı, saptanan sismik aktivitenin ağırlıklı olarak fay hatları ile bağlantılı olduğu görülmektedir.
EBYÜ Deprem Teknolojileri Enstitüsü olarak Erzincan ili ve civarına kurulum çalışmalarına başladığımız sismik istasyon ağı verileri ile bu bölgedeki sismik aktiviteyi daha yakından izleyerek sismik anomaliler yüksek hassasiyetle değerlendirilerek, 2B’lu ve 3B’lu sismik tomografi çalışmaları ve mikrosismik aktivitelerin izlenmesi planlanmaktadır. Bu çalışmalar ışığında olası magma odası ve kabuk incelemeleri detaylı ve yüksek çözünürlükte belirlenmiş olacaktır. Orta vadede ise farklı kurumlarca ortak yürütülecek MT (manyetotellürik), gravite, manyetik vb. yer bilimsel çalışmaları içeren projeler ile bu çalışmaları destekleyici nitelikte olacaktır. Sismik tomografi çalışmaları ile sismik hızlar (Vp,Vs) ve hız oranları (Vp/Vs)’ın dağılımı, yeni manyetotellürik (MT) profiller ve diğer jeolojik ve jeofizik yöntemler ile bölgenin yüksek çözünürlüklü yeriçi profillerin oluşturulması, mikrosismisitenin yoğunlu, tektonik ve volkanik depremlerin ayrımı yapılarak potansiyel magma odaları ve aktiviteleri ile ilişkilendirilmesi, manyetik veriler ile curie noktası derinliği hesaplanması, gravite verileri ile yer içi yapısının yoğunluk farklarına göre modellemeler yapılması planlanmaktadır.