Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Deprem Teknolojileri Enstitüsü, Yer Bilimleri Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyemiz, Dr. Yasemin Korkusuz Öztürk, 21 Ocak 2025 tarihinde Erzincan Net’ten Seher Özbilir ile gerçekleştirdiği röpörtajda Yedisu Fayını değerlendirdi. Dr. Öğretim Üyesi Korkusuz Öztürk;
“Yedisu Fayı Bingöl’ün Yedisu ilçesinden Erzincan’ın doğu sınırına kadar yer alan 72 kilometrelik bir fay. Bu fayın doğu kısmında farklı uzantılar da var. Yedisu Fayı üzerinde en son 1784 yılında deprem meydana geldi. Yedisu Fayı, ortalama 200-250 yılda bir deprem üretir. Yaklaşık 240 yıldır bu bölgede deprem meydana gelmedi. Dolayısıyla burada periyodunu doldurmuş bir fay var ve burada 7.0 büyüklüğünün üzerinde bir deprem bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Eğer Yedisu Fayı kırılırsa, dinamik ya da statik olarak özellikle doğusunda Karlıova’ya doğru olan orta büyüklükte fay segmentlerini de tetikleyebilir. Yedisu fayı tek başına M7.2 büyüklüğünün üzerinde bir deprem üretmez. Ancak, bitişiğindeki diğer segmentleri tetiklerse, daha büyük bir deprem meydana gelebilir. Dolayısıyla Yedisu Fayı bölge için çok önemli. Erzincan merkez, Yedisu Fayı’nın hemen batı ucunda ve çok gevşek bir zemine sahip. Dolayısıyla, Erzincan merkezin Yedisu depremi sonrası en çok etkilenecek bölge olması kuvvetle muhtemeldir.”
“2025 yılında Erzincan’ın zemin yapısını incelemeye başlamayı hedefliyoruz. Erzincan’ın sığ zemin yapısını belirledikten sonra, elde edeceğimiz dinamik senaryo sonuçlarıyla bu verileri birleştirerek Erzincan için sarsıntı haritaları oluşturmayı planlıyoruz. Bu haritalar tamamlandığında, Erzincan’ı etkileyebilecek kuvvetli bir deprem meydana geldiğinde hangi bölgelerin ne kadar hasar alacağına dair önceden bilgi sahibi olacağız. Bu sayede, deprem sonrası müdahale süreci daha verimli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilecek.” ifadelerine yer verdi. (https://www.youtube.com/watch?v=Jo8kP09u2yE)