11. Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı EurasiaRail 2025’in 2. Gününde, “Türkiye’de Yüksek Hızlı Ulaşımın Geleceği: Hyperloop’un Entegre Ulaşım Ekosistemindeki Yeri” başlıklı panel gerçekleştirildi. Panelde, sektörün önde gelen isimleri bir araya gelerek Hyperloop teknolojisinin Türkiye’deki yeri ve geleceğini masaya yatırdı.
Vakumlu çelik/betonarme borular veya tüneller içerisinde, elektromanyetik raylar üzerinde yaklaşık 1.000km/saat ve üzeri hızlarla yolculuk yapabilecek trenlerin gelecekte yük ve yolcu taşımacılığında kullanılmasının getireceği süper ekonomiler artık hayal değil. TÜBİTAK-RUTE öncülüğünde bir yandan gençlerimiz geliştirdikleri araçlar ile motel yarışmalara katılırken, diğer taraftan akademisyenlerin yoğun araştırmalar yaptığı bu alanda belki de en aktif rol alanlar özel sektör firmaları. Hem yatırım hem ArGe noktasında çaba sağlayan, uluslararası bilginin ülkemize gelmesi için yoğun çaba sağlayan herkes aynı hedefin peşinde. Ülkemizi bu alanda bilgi üreten ve standartları ve kuralları koyan ve en önde koşan bir oyuncu yapabilmek.
Panel TUBİTAK-RUTE Enstitü Müdür Yardımcısı Dr. Murat GÜLER moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Dr. Murat GÜLER Hyperloop sisteminin uluslararası alandaki mevcut başarım seviyesini, Türkiye’deki gelişmeleri ve atılması gereken adımları geniş bir perspektifte özetledi.
Paneldeki ilk konuşmacı olan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Akıllı Ulaşım Sistemleri Şube Müdürü Sn. Özgür TALİH, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yüksek hızlı ulaşım vizyonu hakkında bilgi verdi. Bakanlığın öngörüleri çerçevesinde Hyperloop başarımlarının nasıl organize edilmesi gerektiği ve gelecek için yapılması gereken çalışmaları aktaran Sn. Özgür TALİH Hyperloop projesinin bütüncül bir yaklaşımla yürütülmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı.
Daha sonra söz alan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Deprem Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Şevket ÖZDEN ise Türkiye’nin yüksek sismik hareketliliğinin Hyperloop altyapılarına etkilerini detaylı şekilde analiz ederek, seçilecek hatların ve kullanılacak sismik sönümleyicilerin bu projede çok önemli olduğunu belirtti. Oldukça uzun mesafelerin kat edileceği böyle bir sistemin ısıl genleşmelerden doğan uzama ve kısalma etkilerinin ve bunların sebep olacağı çok büyük kuvvetlerin tasarımda dikkate alınması gerektiğini özellikle belirten Prof.Dr. Şevket ÖZDEN, Hyperloop Projesi özelinde Deprem Teknolojileri Enstitüsü’nün bilgi paylaşımına açık olduğunu ve projenin teknik ve tasarım paydaşlarından bir tanesi olmaktan büyük onur duyacağını belirtti.
ASELSAN-UGES Kıdemli Ekip Lideri Dr. Nezih Gökhan ÖZÇELİK ise konuşmasında Hyperloop ulaşım sisteminin elektronik levitasyon (kaldırma) ve itki sistemleri üzerine yaptığı konuşmasında yüksek hızlarda elektronik haberleşme ve kontrol sistemleri üzerinde önemli araştırma alanlarının olduğunu belirtti. Dr. Nezih Gökhan ÖZÇELİK konu ile ilgili olarak itki, frenleme, haberleşme ve kontrol sistemleri ile ilgili mevcut bilgi seviyesinin ileri götürülmesinde gerekli araştırma alanları ile ilgili yorumlarını da paylaştı. Panelistlerden BOZANKAYA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sn. Emrah DAL ise Hyperloop sistemi içerisinde yer alacak ve vakumsuz ortamda hareket edecek araçların tasarımlarının nasıl olması gerektiği konusu üzerinde durdu ve özel sektör firmalarının şu ana kadar gerçekleştirmiş olduğu başarımları özetledi. Bu kadar yüksek hızların beklendiği araçların özel tasarım kriterlerinin olması gerektiğini belirten Sn. Emrah DAL ilgili standartların hazırlanmasında ülkemizin öncü konumunda olabileceğini de belirtti.
Panelin son konuşmacısı olan YAPI Merkezi İDİS Genel Müdürü Sn. Emrah İLTERAY ise Hyperloop ve diğer ulaşım sistemlerinde sinyalizasyonun önemine dikkat çekti. Özellikle Hyperloop gibi yaklaşık 1.000-1.200km/saat hızla hareket edecek süper hızlı bir trende sinyalizasyon sisteminin güvenirliği ve tepki süreleri üzerine bilgilendirme yapan Sn. Emrah İLTERAY sektörün bu konudaki başarımlarını da özetledi.